Het moeilijke tweede jaar na degradatie 20/21: Waarom het ADO Den Haag gaat lukken om in de Eredivisie te komen!

Sinds ruim een jaar speelt ADO Den Haag niet meer in de Eredivisie, maar in de eerste divisie (KKD). Na een teleurstellende start van het seizoen staat de club uit het westen van het land onderaan de ranglijst. Het is geen wonder dat de verantwoordelijken halverwege de eerste helft van het seizoen een nieuwe hoofdcoach hebben aangesteld. Met een betere tweede seizoenshelft hopen ze toch de playoffs nog te halen. In ieder geval is er reden voor gerechtvaardigde hoop.

De ploeg van ADO Den Haag is er dit seizoen slecht aan toe. Met slechts vier overwinningen in de eerste 18 wedstrijden kijkt de club terug op een teleurstellende eerste seizoenshelft. Dienovereenkomstig leert het team momenteel op pijnlijke wijze de hoge prestatiedichtheid in de Keuken Kampioen Divisie. Voor sportwedders is dit echter ook de grote aantrekkingskracht van deze divisie. Bookmakers bieden free bets en lucratieve kansen. Met een beetje geluk kunnen grote winsten worden gevierd. ADO Den Haag wil aan het eind van het seizoen vieren dat het de playoffs heeft gehaald. De hoop op een succesvol einde van het seizoen is nog steeds groot.

Een nieuwe coach als baken van hoop: hoofdtrainer Dick Advocaat

Midden in de huidige eerste seizoenshelft heeft ADO Den Haag haar eigen hoofdtrainer gewisseld. De club nam afscheid van Dirk Kuyt en introduceerde kort daarna opvolger Dick Advocaat. De voormalige Nederlandse bondscoach neemt dus op 75-jarige leeftijd zijn jeugdclub over. Dick Advocaat kan terugkijken op een lang verleden als speler in Den Haag. Nu neemt de zogenaamde kleine generaal de moeilijke taak van hoofdcoach op zich. Het doel is duidelijk: met Advocaat moet de club gered worden uit de onderste regionen van de KKD. En het liefst moet er de nacompetitie voor promotie gehaald worden. Het contract van de 75-jarige Nederlander loopt dan ook maar tot het einde van het seizoen.

De nieuwe coach moet vooral geholpen worden door de aura van zijn eigen autoriteit. Dick Advocaat kan terugkijken op een lange en succesvolle carrière als coach. De Nederlander heeft onder meer de nationale teams van Nederland, Zuid-Korea, België, Rusland en Servië gecoacht. Advocaat heeft ook PSV Eindhoven, Glasgow Rangers, Borussia Mönchengladbach, Zenit St. Petersburg, AZ Alkmaar, AFC Sunderland en Fenerbahce Istanbul gecoacht. Het team van ADO Den Haag moet dus respect tonen.

Met Advocaat aan de zijlijn moet het de komende maanden aanzienlijk beter gaan met ADO. Samen met zijn co-coaches Saïd Bakkati, John Metgod en Cor Pot wil de Nederlander het team nieuw leven inblazen. Dick Advocaat werkte al succesvol met Cor Pot bij Feyenoord Rotterdam, Fenerbahce Istanbul en Zenit St. Petersburg. Nu moet Pot onder andere helpen met scouting en als technisch directeur. De jarenlange assistent van Advocaat krijgt een adviserende rol.

Maar het is ook duidelijk dat voor succes hard moet worden gewerkt. Mentaliteit speelt hierbij een grote rol. Er is ook veel werk te doen binnen het team.

binnenhof Den Haag
Photo by ruddy.media on Unsplash

Versterking van onze eigen ploeg: terugkeer en nieuwe aanwinsten

Kort na zijn aantreden bevestigde de nieuwe trainer Dick Advocaat zijn wens om zijn eigen ploeg te versterken. Om een echte kans te hebben om in de competitie te blijven, zouden verschillende nieuwe aanwinsten nodig zijn. De kwaliteit van de huidige ploeg is gewoon niet genoeg. Op de transfermarkt wordt gezocht naar nieuwe spelers, vooral in de centrale verdediging, op het aanvallende middenveld en op de vleugel.

De club heeft nu een maand om actief te zijn op de transfermarkt. Dan kunnen nieuwe spelers worden geleend of gekocht. Bovendien wordt verwacht dat enkele eigen spelers de club in de winter zullen verlaten. De nieuwe coach, Dick Advocaat, heeft vaak benadrukt dat de huidige ploeg te groot is voor zijn eisen. Derhalve moet het team in de huidige transferperiode worden ingekrompen.

Ook na de transferperiode kunnen nieuwe spelers zich bij de club aansluiten. De keuze is echter beperkt tot spelers die transfervrij zijn. Maar niet alleen op de transfermarkt kunnen de komende weken enkele versterkingen worden verwacht. Trainer Dick Advocaat kan zich daarentegen verheugen op veel terugkeerders. Er zijn een aantal spelers die terugkeren van blessures. Eerst en vooral, kapitein Boy Kemper. De linkerverdediger moest in september een enkeloperatie ondergaan en lag er maanden uit. Na maanden van revalidatie wil de jonge Nederlander in de tweede helft van het seizoen op volle sterkte terugkeren en zijn club steunen in deze moeilijke fase.

Doelpuntenmaker Thomas Verheydt zal naar verwachting helpen. Verheydt miste ook verschillende wedstrijden door blessures. Nu is de 30-jarige spits echter weer fit en klaar om te scoren. Tot nu toe is Verheydt topscorer van ADO Den Haag met vijf doelpunten. Geen wonder dat de hele club reikhalzend uitkijkt naar de terugkeer van middenvelder Verheydt.

Ook vaste keeper Hugo Wentges keert terug. De jonge doelman miste de laatste wedstrijden voor de winterstop door een blessure. Nu wordt verwacht dat Wentges de plaats van zijn vervanger Luuk Koopmans weer inneemt. De winterstop van drie weken biedt dus niet alleen de broodnodige rust, maar ook de terugkeer van enkele belangrijke spelers.

Nieuwe coach, nuttige winterstop en veelbelovende nieuwe aanwinsten: ADO Den Haag wil in de tweede seizoenshelft aanvallen!

De managers en fans van ADO Den Haag mogen om een aantal redenen hopen op een betere tweede seizoenshelft. Met de aanstelling van de nieuwe coach Dick Advocaat werd al voor de winterstop een belangrijke beslissing genomen. Bovendien zullen verschillende belangrijke spelers tijdens de winterstop terugkeren van blessures. Trainer Dick Advocaat kan dus in de toekomst op een volledige ploeg rekenen. Ten slotte zullen in de huidige transferperiode een aantal nieuwe spelers worden aangetrokken, die de ploeg op zinvolle wijze zullen aanvullen en versterken.

Dan is het zaak dat Advocaat en zijn team de ploeg in vorm brengen. Daarom wordt het nieuwe idee van het spel in kleinere trainingsgroepen aangeleerd. In de competitie gaat het aan het begin van het jaar weer van een leien dakje. Hier heeft ADO Den Haag dringend betere resultaten nodig om snel uit de onderste regionen van de competitie te komen. In de Keuken Kampioen Divisie blijven zal een zware strijd worden. Dankzij veel nieuwe krachten en vooral een echte trainerslegende aan de zijlijn is er echter nog steeds gerechtvaardigde hoop voor ADO Den Haag.

Plaats een reactie