De factor geluk in het voetbal: hoe doorslaggevend is toeval?

Voetbal is het spel dat potentieel de minste doelpunten oplevert en daarom ook vaak als zeer tactisch en strategisch en, door sommigen, saai wordt ervaren. De armoede aan doelpunten heeft er jarenlang toe geleid dat Amerikanen, die van spektakel houden, hun sport liever met constante punten of doelpunten beoefenen en geen affectie hebben met voetbal. Speelt de factor geluk dus een overheersende rol in het voetbal? Eén doelpunt kan al het verschil maken en dat kan zeker door bijna elk team gemaakt worden.

Wie zich aan voetbal wil wagen, kan het spelverloop en de kansen bij een bookmaker volgen. Dit werkt bijvoorbeeld bij ComeOn Nederlandse casino, hier zal snel duidelijk worden dat geluk natuurlijk een belangrijke factor is, want minstens de helft van alle doelpunten in het voetbal is het resultaat van gelukkige omstandigheden en niet van de kwaliteit van het spel. Dit is ook het geval in andere sporten, maar niet in dezelfde mate.

De geluksfactor in het voetbal

De laatste jaren is in Britse studies intensief onderzoek gedaan naar de doelpunten in de Engelse Premier League en de Duitse Bundesliga. Zij onderzochten onder meer welke doelpunten het resultaat waren van een gelukkig toeval en welke doelpunten zuiver werden gescoord. Het verbazingwekkende resultaat was dat meer dan de helft van alle doelpunten niets te maken had met de vaardigheid van de teams, maar puur geluk was. Natuurlijk kan elk team geluk hebben, hoe hoog de kwaliteit ook is. Dit maakt het voetbal uiteindelijk zeer onvoorspelbaar.

Teams die zichzelf herhaaldelijk in de situatie brengen dat ze door activiteit geluk hebben, zijn meestal zeer succesvol. De sleutel tot succesvol voetbal is dus hoogwaardig spel en altijd aandringen op gevaarlijke situaties die dan gelukkige doorbraken kunnen opleveren. Dit wordt bijvoorbeeld uitgedrukt in het aantal schoten op doel en de “Expected Goals”. Teams met hoge waarden hier zijn meestal topteams, omdat zij de situaties afdwingen waarin geluk of pech kan komen. Uiteindelijk zullen beide ontstaan, dus zijn doelen op een gegeven moment natuurlijk het noodzakelijke gevolg.

Kwaliteit wint het uiteindelijk

Natuurlijk is er het bekende gezegde dat de kwaliteit van een team het uiteindelijk wint. Dat ligt voor de hand, want de topteams in de wereld willen hun geluk wedstrijd na wedstrijd afdwingen en proberen zo foutloos mogelijk te spelen. Dit gebeurt het vaakst over een lange periode en zo worden kampioenschappen beslist. Andere teams van mindere kwaliteit kunnen het maar tijdelijk bijbenen. Over het hele seizoen is dit alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk. Daarom kunnen clubs als Juventus, Bayern München of Manchester City altijd kampioenschappen winnen.

champions league voetbal op old trafford manchester
Foto van Alex Motoc op Unsplash

In individuele wedstrijden is kwaliteit echter niet zo’n grote factor, omdat geluk hier veel belangrijker is. Daarom zijn wedstrijden zoals de Wereldbeker of de Champions League veel meer verbonden met geluk en toeval dan een kampioenschapsronde die maanden duurt. Bij het WK of het EK kan één knock-outwedstrijd uiteindelijk het hele toernooi beslissen in een strafschoppenserie. Dat is echt veel geluk als beïnvloedende factor. In de Champions League is het wat evenwichtiger vanwege de eerste en tweede legs, maar de finale vindt dan ook maar op één avond plaats. Deze titels worden dus ook door meer teams gewonnen, want hier is de run veel doorslaggevender.

Hoe kan geluk worden beïnvloed?

Veel teams geloven dat volledig foutloos spelen uiteindelijk tot succes zal leiden. Maar dat klopt niet. Hoewel foutloos spel een wedstrijd grotendeels kan controleren, kan geluk niet worden gecontroleerd. Als je geen activiteit vertoont, kun je het spel verliezen door een geluksactie. Dat lijkt vaak op een onterechte nederlaag, maar dat gebeurt ook in het voetbal. Hoe vaak hebben zelfs grote favorieten een nederlaag moeten incasseren tegen een relatief klein team omdat er simpelweg een gebrek aan geluk was of er een vooroordeel ten op zichte van het andere team aanwezig was?

Maar het resultaat kan worden beïnvloed door activiteit. Moedig spel brengt teams herhaaldelijk in gevaarlijke situaties en geeft ze de kans het geluk een rol te laten spelen. Als je altijd op het middenveld speelt, haal je niet veel uit de meevallers. Maar in het strafschopgebied van de tegenstander kan elke stuiterende bal beslissend zijn. Kleine teams kunnen dus zelfs een hopeloze wedstrijd met moed winnen, terwijl de grote teams juist dat vroegtijdig proberen te voorkomen door hun extreme activiteit. In het voetbal is het eerste doelpunt van de wedstrijd enorm belangrijk, omdat het de opstelling van de twee teams op het veld volledig kan veranderen.

Toeval beslist alles?

Nee, toeval is een factor in het voetbal, maar het speelt slechts een kleine rol. Zelfs in de begindagen van het voetbal leek het altijd een goed idee om de bal scherp in het strafschopgebied te spelen, omdat zich dan onverwacht dingen kunnen ontwikkelen en er kansen ontstaan die er eigenlijk niet zijn. Het toeval heeft echter geen favoriet, maar is altijd aan beide kanten verdeeld. De enige vraag is wie de kans kan benutten in een kansrijke situatie.

Bij ijshockey gebeurt dit bijvoorbeeld ook, maar omdat er over het geheel genomen meer doelpunten zijn, kan het toeval als factor aanzienlijk meer worden gecompenseerd. Bij basketbal daarentegen worden er zoveel punten gemaakt dat men hier nauwelijks van geluk kan spreken. Alleen individuele situaties hebben geluk, maar het spel heeft meestal een verdienstelijke winnaar. Vooral in close games beslist het geluk vaker. Dit gebeurt natuurlijk regelmatig in het voetbal, omdat de wedstrijden altijd close zijn door de weinige doelpunten.

Teams moeten zich niet richten op het controleren van iets dat niet gecontroleerd kan worden. Schoon spel, hoge kwaliteit op het veld en veel activiteit zijn de belangrijkste factoren om een wedstrijd te kunnen winnen.

Conclusie over geluk in het voetbal

Geluk kan niet gespeeld worden, het moet zich ontwikkelen. Solide spel komt van degenen die hun team herhaaldelijk in gevaarlijke spelsituaties brengen, omdat het geluk zich hier volledig kan ontwikkelen. Het is ongetwijfeld een factor, maar niet doorslaggevend. De kwaliteit moet ook goed zijn om titels te winnen.

Plaats een reactie